CZY LEWOSKRĘTNA WITAMINA C JEST ZDROWA? - MITY DIETETYCZNE

Udostępnij

Dziś chcę obalić kolejny zestaw mitów dietetycznych. Poprzednie części możecie znaleźć tutaj i tutaj. W tym poście porozmawiamy o tym, czy lewitamina C jest warta inwestycji, czy mleko bez laktozy zawiera cukier oraz czy naprawdę potrzebujesz dwóch posiłków dziennie będąc w ciąży.

Osoby z cukrzycą powinny pić mleko bez laktozy

Często uważa się, że mleko bez laktozy nie ma cukru, ponieważ zostało pozbawione laktozy. Wygląda to jednak inaczej, ponieważ takie mleko zawiera enzym, który rozkłada laktozę (laktazę), na inne cukry, glukozę i galaktozę. Cukier nadal jest, ale w innej postaci. Takie mleko nie jest przeznaczone dla diabetyków, ale dla osób nietolerujących laktozy.

Alergia = nietolerancja

Te pojęcia są często błędnie rozumiane. Oto wyjaśnienie:

  • Alergia na pokarm (reakcja alergiczna) jest rodzajem odpowiedzi układu odpornościowego. Nasz organizm rozpoznaje substancję zawartą w pokarmie jako potencjalnie niebezpieczną i zaczyna produkować przeciwciała jako reakcję obronną.
  • Niealergiczna reakcja na pokarm (zwana również nietolerancją pokarmową) jest odpowiedzią organizmu na bodziec bez udziału układu odpornościowego. Może być ona spowodowana niezdolnością do trawienia pokarmu (z powodu braku enzymu). Nietolerancja laktozy jest tego przykładem. Dzieje się tak w przypadku braku laktazy.

Lewoskrętna witamina A jako "lepsza" wersja

Marketingowe określenie "lewoskrętna witamina c" nie ma żadnych podstaw naukowych. Witamina C znana jest również jako kwas L-askorbinowy. Co oznacza litera L? To nie jest kierunek skrętu światła!

Odnosi się ona do notacji projekcji Fischera. Litera L lub D* wskazuje, gdzie znajduje się grupa hydroksylowa (OH) kwasu askorbinowego, po lewej lub prawej stronie. Nie należy tego mylić ze skręcaniem. Błędem jest rozróżnianie pomiędzy lewoskrętną i prawoskrętną witaminą C. Istnieje tylko jedna forma, kwas L-askorbinowy. Kwas L-askorbinowy skręca wiązkę światła spolaryzowanego w prawo. Witamina C jest więc prawoskrętna.

To skręcenie nie jest konieczne. Kwas L-askorbinowy zawsze będzie tym, co kupisz w aptece. Dodanie na etykiecie słowa "lewoskrętny", często po wyższej cenie, ma na celu zachęcenie do zakupu produktu.

*Mamy jeszcze kwas D-askorbinowy, który nie jest witaminą B

Witamina C lewoskrętna a zdrowie

Nie ma lepszej (naturalnej czy syntetycznej) witaminy C. Witamina C jest pozyskiwana z Dglukozy na skalę przemysłową. Nie ma znaczenia jak skuteczna jest ta witamina, bo kwas L-askorbinowy to zawsze ten sam związek chemiczny o tym samym działaniu. Nie ma znaczenia, czy witamina znajduje się w owocach dzikiej róży, czy jest produkowana w laboratorium. Jednak lepiej jest pozyskiwać witaminę z owoców i warzyw, nawet jeśli towarzyszą jej inne korzystne substancje.

Jedz za dwoje podczas ciąży

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży wzrasta dopiero w drugim trymestrze, o 360 kcal, a w trzecim o 475 kcal. Kobieta powinna spożywać około 1/4 z 2000 kcal, które spożywała przed zajściem w ciążę. Nie wystarczy zjeść dwa razy więcej kalorii, bo to dałoby nam 4000 kalorii zamiast 2500. Czy widzisz różnicę? Ciąża zwiększa zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze i kwas foliowy, ale nie usprawiedliwia dostarczania dwa razy więcej kalorii.

Grzyby nie są wartościowe pod względem odżywczym

Choć grzyby w dużej mierze składają się z wody (70-90%), mają sporo wartości odżywczych. Są bogate w białko, witaminy D i PP, B1, PP, B2, A (karoten), żelazo, potas, fosfor, wapń i sód. Na przykład kurki są bogatsze w żelazo niż szpinak, a pieczarki mają wysoki poziom witaminy PP i fosforu.